Terapia CranioSacrală pentru copii și nou născuți

   ”Un corp este un corp indiferent cât este de mic”

Terapia CranioSacrală constituie munca de o viață a doctorului John E. Upledger care a lucrat împreună cu mulți alți medici și osteopați pentru a pune la punct un sistem de protocoale și tehnici ce constituie o adevărată medicină manuală.

Vezi pagina Terapie CranioSacrală pentru adulți pentru detalii despre istoricul acestei științe. Găsești acolo și secțiunea de întrebări generale.

Întrebări Frecvente:

1. Ce am nevoie să știu înainte de a veni cu copilul la o ședință de terapie CranioSacrală?

Facilitatorul/ terapeutul CranioSacral crede în faptul că trupurile sunt întregi și integre indiferent cât sunt de mici, astfel încât, prin lucrul corporal folosind terapia CranioSacrală, corpul copilului care beneficiază de terapie va fi cel care va spune care este acea zonă ce are nevoie de susținere în acest moment.

Terapeutul CranioSacral ascultă și urmărește mișcările, indiciile și mesajele pe care corpul copilului le oferă ajutând la eliberarea unor tensiuni, restricții sau noduri energetice din țesuturi, oase sau organe.

Este recomandat ca părinții să aducă jucăriile preferate ale copilului sau pătura preferată pentru a re-crea un loc/ miros/ senzație cunoscut/ă. Sentimentul de siguranță sporește mult eficiența terapiei CranioSacrale Pediatrice.

În multe cazuri este posibil ca terapeutul să solicite prezența ambilor părinți (dacă ei participă la creșterea copilului, sau a adulților implicați în contact prelungit cu copilul). Prin lucrul cu membrii familiei, se pot elibera tensiuni ce se găsesc în mai mulți membri, tipare de acțiune ritmice sau comportamente mimetice inconștiente. Rezultatul unor astfel de sesiuni cu mai mulți membri ai familiei este o coeziune mai puternică, liniște, deschidere către ceilalți și accelerarea exponențială a procesului de vindecare.

 

2. Ce efecte poate simți copilul meu într-o ședință de terapie CranioSacrală?

– căldură intensă (sau răceală) localizată în locul în care terapeutul lucrează sau în vecinătate

– freamăt, bâzâituri sau furnicături ce coboară pe brațe sau picioare (pe meridianele energetice sau pe nervi)

– slabe contracții musculare involuntare (pot fi semne de eliberare a organismului de tensiune)

– emoții care pot ieși la iveală (manifestate sub formă de lacrimi, râs, iritabilitate, comportament ușor agresiv)

– amintiri, imagini și culori

– tuse, lacrimi sau secreție salivară mai intensă

– starea de eliberare, re-naștere, liniștire

 

3. Ce efecte pot apărea după o ședință de terapie CranioSacrală?

Deoarece fiecare copil este unic și diferit, efectele pot varia foarte mult chiar și la același copil între terapii diferite. Cel mai adesea imediat după o terapie se simte o stare de pace și liniște adâncă din care copilul nu dorește să iasă brusc. Apoi se poate trăi fie o stare de energizare mai intensă decât zilele anterioare, mai multă poftă de mâncare, fie o stare de somnolență – ce este primul semnal că trupul a început procesul de re-organizare și de vindecare.

Indiferent care este modul prin care corpul copilului care a beneficiat de Terapia CranioSacrală se manifestă, faptul că există schimbări față de obișnuit atestă amorsarea procesului de vindecare și reorganizare corporală.

4. Poate Terapia CranioSacrală să ajute în ameliorarea afecțiunii copilului meu?

Indiferent care este natura afecțiunii copilului, oricât de rară sau de comună, puterea de vindecare poate fi susținută prin creșterea simetriei corporale, creșterea circulației lichidului cefalorahidian, eliminarea unor tipare de tensiune ce pun diferite organe în stres, creșterea eliminării compușilor nefolositori corpului (antibiotice, anestezice sau alte medicamente) stimularea sistemului imunitar, coborârea nivelului sistemului reticulat de alarmă, eliberarea unor traume emoționale stocate în țesuturi – toate acestea fiind efecte comun întâlnite în urma ședințelor de Terapie CranioSacrală.

Cele mai comune simptome pediatrice tratate cu Terapie CranioSacrală:

 • Dificultăți de coordonare motorie
 • Întârzierea formării reflexelor
 • Colici
 • Autism
 • Dificultăți de comportament
 • Diferite grade de afectare ale sistemului nervos central
 • Contuzii sau lovituri la cap
 • Hiper-activitate (uneori diagnosticată ADHD)
 • Scolioză
 • Traume ale coloanei vertebrale
 • Dificultăți/probleme ortopedice
 • Dificultăți emoționale
 • STRES (cauzat de schimbarea grădiniței, schimbarea mediului, adaptarea la un colectiv nou)
 • Dificultăți de Memorie
 • Dificultăți de învățare
 • Afecțiuni ale țesuturilor conjunctive
 • Disfuncții în urma unor intervenții chirurgicale
 • Afecțiuni imunitare și neurologice

5. Există contraindicații?

Nu este recomandată folosirea Terapiei CranioSacrale în caz de anevrism acut sau recent, în toate cazurile în care echilibrul lichidului cefalorahidian a fost compromis (intervenții și/sau operații pe creier sau pe coloana vertebrală). Cu cât copilul este tratat mai repede după ieșirea din spital (la naștere sau orice altă intervenție), cu atât șansele de vindecare și recuperare sunt mai mari.

Puteți oricând să vă întrebați terapeutul CranioSacral dacă aveți nelămuriri dacă o anumită situație reprezintă o contraindicație pentru terapie.

6. Cum se desfășoară o ședință?

O ședință durează între 20-40 de minute, timp în care copilul ce beneficiază de terapie va sta în picioare, sau așezat sau întins pe masa de tratament. Copilul este încurajat să stea sau să se miște așa cum își dorește. Terapeutul CranioSacral va urmări mișcările pe care corpul copilului le face, ascultând care sunt zonele corpului ce necesită cea mai multă atenție și susținere. Terapeutul va atinge copilul și va aplica anumite tehnici non-invazive pe diferite zone. Cu scopul de a putea intra într-un raport de încredere, se pot folosi jucării, cântece sau jocuri.

Metoda de tratament constă în plasarea palmelor terapeutului în zonele cheie ale corpului – cele care au apărut în urma ascultării, sau în zonele de mari “intersecții” musculare și nervoase cum ar fi zona bazinului, zona coastelor (diafragma toracică), zona gâtului (la baza gâtului și sub mandibulă), dar și la nivelul capului. De asemenea mai pot fi atinse articulațiile osoase și în funcție de caz, zonele dureroase în momentul ședinței.

Multe ședințe de terapie CranioSacrală pediatrică conțin abordarea interiorului gurii cu scopul de a elibera suturile osoase ale bolții palatine. Atunci când oasele ce formează palatul dur al bolții palatine sunt chiar și foarte putin deplasate de la locul normal, vor produce tensiuni dentale, dinți nealiniați, carii inter-dentare și o mulțime de alte complicații stomatologice sau estetice – ce par în zilele noastre foarte comune.

De fapt, cu cât copilul poate primi ședințe de Terapie CranioSacrală în interiorul gurii mai devreme, cu atât severitatea incidenței simptomelor de mai sus scade. Primii dinți ai sugarului pot fi încurajați să iasă armonios după eliberarea tensiunilor intra-craniene.

7. De câte ședințe va fi nevoie?

Copii au o plasticitate și o flexibilitate neuronală remarcabilă, dar cu toate acestea, fiecare copil este diferit. Orice organism prezintă o constelație specifică de simptome organizate în cel mai eficient mod cu putință cu rolul de a susține supraviețuirea.

De aceea nu putea estima care va fi răspunsul organismului sau cât de rapidă va fi recuperarea. Ce am constatat din practică este că un minim de 3 ședințe la o săptămână depărtare stimulează auto-vindecarea organismului, re-organizarea și energia vitală.

 

 8. Pot opta pentru mai multe ședințe în aceeași săptămână?

Pentru rezultate mai rapide și mai intense se poate opta pentru o serie de ședințe intensive de Terapie CranioSacrală, însă în acest caz este recomandat ca atenția și energia copilului care beneficiază de tratament să fie focalizată spre vindecare. Asta înseamnă reducerea nivelului de stres, pauză de la școală/lucrul obișnuit, schimbarea temporară a dietei și a obiceiurilor de hrănire, somn, muncă, gândire. În funcție de fiecare caz și de tipologia corporală, terapeutul poate recomanda această opțiune.

Pentru copii cu vârstă mică, este recomandat un mediu susținător – un părinte mereu prezent în aceste zile de lucru intens.

 9. Cum pot face o programare în București?

Printr-un telefon (SMS) la nr. 0745.171.681

Luni-Vineri 10.00-19.00

 9. Unde pot citi mai multe despre Terapia CranioSacrală?

       Video-uri cu subtitrare în Limba Romană: